Είστε εδώ

F1

Γκραν Πρι Μπαχρέιν: Αγώνας - ροντέο

του Σωτήριου Χάλλα

Το Μπαχρέιν μας επεφύλασσε έναν απολαυστικό και ανατρεπτικό αγώνα, από αυτούς που μας έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια στη Formula 1 αφού κατά τη διάρκειά του είδαμε πάρα πολλές μάχες, πληθώρα προσπεράσεων και αλλαγές θέσεων ακόμα και στην κορυφή.

Μεγάλος πρωταγωνιστής αλλά και μεγαλύτερο θύμα του Μπαχρέιν ήταν ο Σαρλ Λεκλέρκ ο οποίος μέχρι τον 46o γύρο φαινόταν ότι θα κατακτήσει την παρθενική του νίκη μόλις στον δεύτερο αγώνα με τη Ferrari και 23ο συνολικά στη Formula 1, όμως το υβριδικό σύνολο του μονοθεσίου του είχε άλλα σχέδια με αποτέλεσμα να τερματίσει στην τρίτη θέση.

Ο Λεκλέρκ εκκινούσε από την πρώτη θέση όμως όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Φέτελ έφυγε καλύτερα και έστριψε πρώτος. Λίγες στροφές μετά έπεσε τρίτος μετά την προσπέραση που δέχτηκε από τον Μπότας ενώ κινδύνευσε να χάσει τη θέση του και από τον Χάμιλτον. Τελικά κατάφερε από τη στροφή 10 και μετά να σταθεροποιηθεί και άρχισε να πλησιάζει εκ νέου τον Φινλανδό της Mercedes. Το αποτέλεσμα ήταν να τον προσπεράσει στην πρώτη στροφή του δεύτερου γύρου με τον Χάμιλτον να εκμεταλλεύεται το momentum και να περνάει και εκείνος τον Μπότας στο τέλος της δεύτερης ευθείας.

Στη συνέχεια ο νεαρός οδηγός της Scuderia συνέχισε να πιέζει με συνέπεια να φτάσει τον Φέτελ και να τον προσπεράσει στην πρώτη στροφή του έκτου γύρου μετά από έντονη μάχη μεταξύ των δύο Ferrari.

Εκτός από τις εναλλαγές θέσεων στην κορυφή, πολλά συμβάντα υπήρξαν και στις πιο πίσω θέσεις στην εκκίνηση. Το βασικότερο ήταν η επαφή μεταξύ Στρολ και Γκροζάν η οποία οδήγησε τον Καναδό σε αλλαγή πτέρυγας και τον Γάλλο σε αλλαγή ελαστικών.

Οι πρώτοι γύροι ήταν γεμάτοι μάχες και προσπεράσεις. Μία από τις μάχες ήταν στον 4ο γύρο όταν ο Σάινθ προσπάθησε να προσπεράσει τον Φερστάπεν στο τέλος της πρώτης ζώνης DRS. Ο Ολλανδός υπερασπίστηκε τη θέση του και υπήρξε μεταξύ τους ελαφρά επαφή η οποία ήταν αρκετή ώστε το μονοθέσιο της McLaren να αποκτήσει πρόβλημα στην ανάρτηση το οποίο επηρέασε όλο τον αγώνα του Ισπανού.

Σταδιακά ο αγώνας απέκτησε σταθερό ρυθμό και οι διαφορές άρχισαν να παγιώνονται όμως υπήρχε πολύ δράμα ακόμα. Στο τέλος του 14ου γύρου οι Λεκλέρκ και Χάμιλτον άνοιξαν το χορό των pit stop για τους πρωτοπόρους. Η Ferrari θέλησε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει την πρωτοπορία του νεαρού οδηγού της, ενώ από την άλλη η Mercedes προσπάθησε να δώσει προβάδισμα στον Χάμιλτον ώστε να βγει μπροστά από τον Φέτελ όταν ο Γερμανός θα έκανε τη δική του αλλαγή ελαστικών και τελικά τα κατάφερε.

Παρ’ όλα αυτά ο Φέτελ κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από τον Βρετανό και να τον προσπεράσει στον 23ο γύρο όμως μετά και τη δεύτερη αλλαγή ελαστικών των δύο οδηγών ο Χάμιλτον βρέθηκε σε θέση να επιτεθεί. Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια έγινε στον 37ο γύρο με τη δεύτερη και επιτυχημένη να γίνεται στον 38ο γύρο. Ωστόσο, αυτό ήταν το μικρότερο κακό για τον Φέτελ αφού την επόμενη στιγμή από εκείνη που δέχτηκε την προσπέραση, έκανε οδηγικό λάθος το οποίο οδήγησε σε τετ α κε. Η ατυχία του Γερμανού συμπληρώθηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όταν στην πίσω ευθεία της πίστας κατέρρευσε η εμπρός αεροτομή. Σύμφωνα με τον Γερμανό η πιθανότερη αιτία είναι ότι στο τετ α κε τα ελαστικά υπέστησαν τόσο μεγάλη φθορά που στις υψηλές ταχύτητες της ευθείας προκάλεσαν φαινόμενο συντονισμού.

Ο Φέτελ μπήκε για αλλαγή πτέρυγας και στη συνέχεια προσπερνούσε με άνεση τους πιο πίσω συνδυασμούς φτάνοντας μέχρι την πέμπτη θέση. Όμως ο αγώνας είχε να προσφέρει και άλλο καρδιοχτύπι στους tifosi.

Στον 46ο γύρο ο Λεκλέρκ βρισκόταν περίπου 9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Χάμιλτον και φαινόταν ότι θα πάρει μία εύκολη νίκη όταν άρχισε να αναφέρει στην ομάδα ότι έχει μειωμένη ισχύ από τον κινητήρα του. Μετά από λίγη ώρα η ενημέρωση που έλαβε ήταν ότι είχε χαλάσει η μονάδα ανάκτησης ενέργειας. Ωστόσο, σε δηλώσεις μετά τον αγώνα ο Ματία Μπινότο είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στην MGU-H αλλά σε αστοχία υλικού σε κάποιον από τους κυλίνδρους αν και επισήμανε ότι θα υπάρξει περαιτέρω έλεγχος στο Μαρανέλο προκειμένου να βεβαιωθούν.

Όπως ήταν φυσικό στο τέλος του 48ου γύρου ο Χάμιλτον προσπέρασε τον Λεκλέρκ παίρνοντας την πρώτη θέση ενώ το ίδιο έκανε και ο Μπότας στην αρχή του 54ου γύρου για τη δεύτερη. Με το χρόνο που έχανε ο οδηγός της Ferrari φαινόταν ότι θα τον προλάβαινε και ο Φερστάπεν όμως την τελευταία στιγμή στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του.

Λίγο μετά την προσπέραση του Μπότας στον Λεκλέρκ οι δύο Renault εγκατέλειψαν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο της πίστας, στο τέλος της ευθείας εκκίνησης/τερματισμού, με τον Χούλκενμπεργκ να αντιμετωπίζει πρόβλημα στον κινητήρα και τον Ρικιάρντο στην MGU-K, το οποίο δημιούργησε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει το αυτοκίνητο ασφαλείας και να μείνει μέχρι και τον τερματισμό. Χάρη σε αυτή την αναπάντεχη διπλή εγκατάλειψη της Renault ο Λεκλέρκ κατάφερε να πάρει το πρώτο βάθρο της καριέρας του. Μάλιστα, πηρε και τον ένα βαθμό του ταχύτερου γύρου χάρη στο 1:33.411 που έκανε στον 38ο γύρο.

Θετική εντύπωση έκανε η στάση του Χάμιλτον ο οποίος όταν δέχτηκε συγχαρητήρια από την ομάδα του μέσω ασυρμάτου δήλωσε ότι ήταν μεγάλη ατυχία αυτό που συνέβη στον Λεκλέρκ και ότι η Mercedes πρέπει να δουλέψει σκληρά αφού φάνηκε ότι η Ferrari ήταν σαφώς πιο δυνατή.

Επιπλέον, όταν οι τρεις πρώτοι πάρκαραν τα μονοθέσιά τους κάτω από το βάθρο, μόλις βγήκε από το μονοθέσιο κατευθύνθηκε προς τον οδηγό της Ferrari ενώ και στις δηλώσεις του στον Μάρτιν Μπραντλ είπε ότι η νίκη άξιζε να πάει στον Λεκλέρκ.

Εκτός από το θέαμα, τις μάχες και τις ανατροπές στα θετικά περιλαμβάνεται και η καλή απόδοση σχεδόν όλων των ομάδων του midfield. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Renault μέχρι τη στιγμή της εγκατάλειψης βρισκόταν στις θέσεις 6 και 10, η McLaren του Λάντο Νόρις τερμάτισε έκτη, ο Ραϊκόνεν με την Alfa Romeo κατέκτησαν την έβδομη θέση, ο Άλμπον τερμάτισε ένατος με την Toro Rosso και ο Πέρεθ έφερε την Racing Point στη δέκατη θέση.

Με εξαίρεση τη Haas και τη Renault που εγκατέλειψε, η μόνη ομάδα που δεν έβαλε τουλάχιστον ένα μονοθέσιό της στη δεκάδα ήταν η Williams που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται πολύ πίσω από θέμα απόδοσης. Ένα τέτοιο στατιστικό, μόνο θετικό μπορεί να είναι για το μέλλον της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν ήταν όπως πρέπει να είναι κάθε αγώνας της Formula 1. Ανταγωνιστικός, με εκπλήξεις, ανατροπές και μάχες για όλες τις θέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης. Αυτού του είδους οι αγώνες έχουν λείψει από το κοινό της Formula 1 και ελπίζουμε να δούμε κι άλλους στο φετινό πρωτάθλημα.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.