Είστε εδώ

F1

Formula 1: Ο άνθρωπος-κλειδί στην αλυσίδα της Pirelli

του Σωτήριου Χάλλα

Μπορεί τα ονόματα των οδηγών και των επικεφαλής των ομάδων να είναι εκείνα τα οποία συναντάμε συχνότερα όταν πρόκειται για τη Formula 1, όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ρόλο - κλειδί και συνήθως μένουν στην αφάνεια, όπως είναι ο Ισπανός Μανουέλ Μουνιόθ, ο επικεφαλής μηχανικός αγώνα της Pirelli.

Σε κάθε ομάδα υπάρχει ένας άνθρωπος της Pirelli, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα ελαστικά χρησιμοποιούνται με τον βέλτιστο τρόπο. Ο ρόλος του Μουνιόθ είναι να συντονίζει αυτούς τους ανθρώπους, να λαμβάνει τα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση και να τα αναλύει ώστε να βοηθήσει τις ομάδες να πάρουν το μέγιστο από τα ελαστικά των Ιταλών.

Κάθε αγώνας ξεκινάει για τον Μουνιόθ την Πέμπτη, μέρα η οποία είναι πιο χαλαρή καθώς δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα. Θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ηρεμία που επικρατεί στην πίστα, το πρωί έχει συνάντηση με τους μηχανικούς της Pirelli που βρίσκονται σε κάθε μία από τις ομάδες, ώστε να συζητήσουν πώς περιμένουν ότι θα εξελιχτεί το τριήμερο και πώς θα συμπεριφερθούν τα ελαστικά.

Έχοντας μιλήσει με τους μηχανικούς συναντάται με τον Μάριο Ίζολα, τον άνθρωπο που έχει την πλήρη επίβλεψη των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο χώρο της Formula 1. Αν και σε αυτή τη συνάντηση συζητάνε πληθώρα θεμάτων, η επικοινωνία τους δε σταματάει καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Στη συνέχεια ο Μουνιόθ συνομιλεί εκ νέου με τους μηχανικούς, όμως όχι στο πλαίσιο κάποιας συνάντησης όπου παρευρίσκονται όλοι μαζί. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν κάποια projects, για τα οποία η κάθε ομάδα συνεργάζεται με την Pirelli ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες, οπότε με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει ποιες είναι οι εξελίξεις.

Ακόμα, οι Πέμπτες είναι μια καλή ευκαιρία για να συναντηθεί με εκπροσώπους των ομάδων, ώστε να επιλυθούν τυχόν τεχνικά ζητήματα που μπορεί κάποια από αυτές να έχει.

Η Παρασκευή ξεκινάει με ακόμα μία συνάντηση όλων των μηχανικών της Pirelli, ώστε να τους ενημερώσει σχετικά με τις πιο πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ένας ακόμα καθήκον του Μουνιόθ είναι να επικοινωνεί με την FIA, σχετικά με το πώς θα πάρει η Ομοσπονδία τα δεδομένα που θέλει γύρω από τα ελαστικά. Ο λόγος που θέλει αυτές τις πληροφορίες η FIA είναι προκειμένου να μπορεί να ελέγξει ότι οι ομάδες ακολουθούν τις οδηγίες των Ιταλών. Κατά συνέπεια, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ο Μουνιόθ ελέγχει όλα τα δεδομένα ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι όπως πρέπει και ότι μπορούν να “φύγουν” και να πάνε στους ανθρώπους της FIA.

Στο τέλος της κάθε ημέρας υπάρχει ακόμα μία επικοινωνία με τους μηχανικούς της Pirelli, με το θέμα συζήτησης να είναι το πώς συμπεριφέρονται τα ελαστικά στην κάθε ομάδα. Επειδή όλες έχουν διαφορετικά σασί μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι τα P Zero δε θα αποδίδουν σε όλα τα μονοθέσια με τον ίδιο τρόπο. Η εταιρεία συλλέγει όλα τα δεδομένα και τα αναλύει προκειμένου να ελέγξει αν χρειάζεται να αλλάξει τις οδηγίες που έχει δώσει στις ομάδες και να επικοινωνήσει εκ νέου με αυτές, ώστε να εξακριβώσει αν έχουν προκύψει προβλήματα.

Το Σάββατο σε γενικές γραμμές κυλάει με τον ίδιο τρόπο, όμως οι Κυριακές διαφέρουν ελαφρώς.

Το πρωί όλοι οι μηχανικοί της Pirelli πρέπει να πάνε στη συνάντηση που κάνει η ομάδα στην οποία βρίσκεται ο καθένας, όπου συζητείται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Μετά τον αγώνα συλλέγονται όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από αυτόν, με σκοπό να βγει μία σύνοψη. Οι Ιταλοί προσπαθούν να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τις ομάδες και τους οδηγούς, τις οποίες στέλνουν στους μηχανικούς που απασχολούνται στο εργοστάσιο ώστε να έχουν και εκείνοι εικόνα της συμπεριφοράς των ελαστικών και αν υπάρχουν κάποια ζητήματα να ξέρουν πώς θα αντιδράσουν.

Σύμφωνα με τον Μουνιόθ δύο είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχει στη δουλειά του. Το ένα είναι η προμήθεια των ομάδων με τα ελαστικά τους στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί. Η εταιρεία έχει έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ομαλή εξέλιξης της τοποθέτησης των ελαστικών στις ζάντες την Πέμπτη, όμως ο Ισπανός είναι εκείνος που θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η κάθε ομάδα παίρνει τα ελαστικά της σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι η τροφοδοσία της FIA με δεδομένα.

Ο Μουνιόθ αναφέρει και τα τρία “εργαλεία” χωρίς τα οποία δε θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του. Φυσικά το πρώτο είναι το laptop του, το δεύτερο είναι το iPhone, καθώς πλέον τα smartphones είναι κινητά γραφεία και το τρίτο είναι οι μηχανικοί και οι άνθρωποι που τοποθετούν τα ελαστικά.

Ένα αντικείμενο το οποίο χρειάζεται ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο είναι ένα καλό βιβλίο. Όπως λέει, συνήθως έχει δύο μαζί του. Ο λόγος είναι ότι στη δουλειά του είναι πολύ σημαντικό κάποιες φορές να μπορεί να κάνει κάτι που θα επιτρέψει στο μυαλό του να “αποσυνδεθεί” και το διάβασμα είναι ο τρόπος που ο ίδιος έχει επιλέξει. Ειδικά σε κενά διαστήματα όπως η αναμονή στα αεροδρόμια, το διάβασμα είναι η κυριότερη απασχόλησή του.

Όσον αφορά τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκεται συνεχώς σε επαφή, φυσικά ο πρώτος είναι ο Μάριο Ίζολα. Μπορεί κάθε Πέμπτη να έχουν αυτή τη συνάντηση μεταξύ τους, όμως στην πραγματικότητα δε σταματούν ποτέ να επικοινωνούν. Από εκεί και πέρα έχει πολύ συχνή επικοινωνία με τους ανθρώπους της FIA, ενώ μερικές φορές μπορεί να μιλήσει και με τους οδηγούς, κυρίως αν εκείνοι έχουν κάποια απορία.

Όταν ο Μουνιόθ δε βρίσκεται στην πίστα του αρέσει να επιστρέφει στο σπίτι του και να περνάει χρόνο με την οικογένειά του. Επειδή ταξιδεύει πάρα πολύ, έχει “τρελά” ωράρια και επισκέπτεται πάρα πολλά μέρη, όταν βρίσκεται στη “βάση” του θέλει να βλέπει τους συγγενείς και τους φίλους του, καθώς και να κάνει δραστηριότητες που τον ευχαριστούν όπως το να παρακολουθεί μαθήματα σάλσα.

Σχετικά με το ρόλο του και το αν η Pirelli θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτόν, ο Μουνιόθ αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι άνθρωποι στην εταιρεία, οπότε αν κάποιος δεν μπορούσε να βρεθεί στην πίστα για οποιονδήποτε λόγο, η δουλειά των Ιταλών θα συνεχιζόταν χωρίς προβλήματα.

Ο Ισπανός λέει ότι πριν 20 χρόνια η Formula 1 αποτελούσε ένα όνειρο για αυτόν. Ο στόχος του ήταν να βρεθεί στο κορυφαιο μηχανοκίνητο άθλημα του κόσμου και πλέον είναι πολύ χαρούμενος που μπορεί να κάνει το επάγγελμα που αγαπά. Πριν την Pirelli είχε απασχοληθεί σε αγωνιστικές ομάδες σε πρωταθλήματα όπως του DTM, αλλά πάντα τον ενδιέφεραν πολύ τα ελαστικά.

Κλείνοντας αναφέρει ότι πολλοί πιστεύουν πως η αεροδυναμική είναι το κλειδί της επιτυχίας στη Formula 1, όμως η κατανόηση των ελαστικών είναι κατά τη γνώμη του πολύ πιο σημαντική.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.