Είστε εδώ

Super Cars

McLaren: Έλκεται από τα συνθετικά καύσιμα

του Σωτήριου Χάλλα

Ο επικεφαλής δραστηριοτήτων της McLaren, Γιενς Λούντμαν, αποκάλυψε ότι η βρετανική εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιήσει για δοκιμές συνθετικών καυσίμων, ώστε να διαπιστώσει αν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση απέναντι στα ηλεκτρικά που χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Σύμφωνα με τον Λούντμαν, στη McLaren πιστεύουν ότι τα συνθετικά καύσιμα μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή, αν για τις εκπομπές CO2 ενός ηλεκτρικού ληφθεί υπ’ όψιν όλος ο κύκλος ζωής, από την παραγωγή του αυτοκινήτου και της μπαταρίας, μέχρι την ασφαλή τους απόρριψη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος επισημαίνει ότι η τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, όμως αν σκεφτούμε ότι μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια να μεταφερθούν και να διανεμηθούν χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο δίκτυο πρατηρίων που υπάρχει σήμερα, τότε ίσως να υπάρχουν σημαντικά οφέλη σε οικολογικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Ακόμα και οι σημερινοί κινητήρες θα χρειάζονταν μικρές αλλαγές προκειμένου να λειτουργήσουν με συνθετικά καύσιμα.

Βέβαια, όντας ακόμα σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο η ανάπτυξή τους, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τα ηλεκτρικά με μπαταρία.

Προς το παρόν στη McLaren ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο στην ιστορία τους, το οποίο θα ανήκει στην γκάμα Sports Series.

Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι αναφορές για έρευνες στον τομέα των συνθετικών καυσίμων, καθώς εκτός της McLaren, στον τομέα δραστηριοποιούνται οι Mazda και VW Group. Ίσως οι κινητήρες να μην έχουν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.