Είστε εδώ

News

Γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα: Τρελή ιδέα ή απλά το μέλλον;

του Σωτήριου Χάλλα

Δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το αύριο για την αυτοκίνηση, αλλά όσοι είμαστε φίλοι του αυτοκινήτου, σίγουρα δε θα θέλαμε να μοιάζει με αυτό που σχεδιάζεται στο Tempe της Αριζόνα.

Σε μία από τις γειτονιές της πόλης που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζεται η κατασκευή 1.000 διαμερισμάτων στην περιοχή των οποίων οι κάτοικοι δε θα έχουν δικά τους αυτοκίνητα.

Ωστόσο, τα οχήματα δε θα λείπουν εντελώς αφού θα υπάρχουν θέσεις parking για τους επισκέπτες, κοινόχρηστα αυτοκίνητα για όταν κάποιος θέλει να μετακινηθεί εκτός της γειτονιάς, αλλά και συγκεκριμένα σημεία όπου θα γίνεται η παραλαβή και η επιστροφή αυτών των αυτοκινήτων. Ακόμα, θα υπάρχουν αστικά λεωφορεία και ηλεκτρικά πατίνια.

Η κατασκευή της γειτονιά θα κοστίσει 126 εκατομμύρια ευρώ και θα βρίσκεται κοντά σε σταθμό τρένου που θα τη συνδέει με την υπόλοιπη πόλη, οπότε οι κάτοικοι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Στη νέα γειτονιά θα υπάρχει τρεις φορές περισσότερο πράσινο σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη καθώς και καταστήματα όπως μανάβικα και καφετέριες, αλλά και χώροι άθλησης.

Αν και όλο το project μοιάζει με μια παράλογη ιδέα, ο Τζεφ Μπέρενς, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Culdesac που θα υλοποιήσει το σχέδιο, λέει ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς και να ζήσουν σε μία γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα.

Σίγουρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αυτοκίνηση συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θέλουμε να γίνει πιο καθαρή, όμως ως φίλοι του αυτοκινήτου, ελπίζουμε ότι το αγαπημένο μας μέσο θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.