Είστε εδώ

Τεχνολογία

Mazda: Βιοκαύσιμα από φύκια. Η λύση για κάθε πρόβλημα;

του Σωτήριου Χάλλα

Κάποιες χώρες έχουν θέσει στόχο να απαγορεύσουν εντελώς την πώληση οχημάτων με μοτέρ βενζίνης ή/και πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σταδιακά θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως η Mazda διαφωνεί.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιεί και χρηματοδοτεί έρευνες που αφορούν τα βιοκαύσιμα. Αν και σε περιορισμένη παραγωγή τα βιοκαύσιμα υπάρχουν πολλά χρόνια, συνοδεύονται από κάποια προβλήματα με τα κυριότερα να είναι η κατανάλωση νερού και η “κατάληψη” εκτάσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων.

Η πρόταση της Mazda σύμφωνα με την εταιρεία αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα, καθώς τα βιοκαύσιμα στα οποία εστιάζει βασίζονται στην άλγη, δηλαδή τα φύκια.

Οι Ιάπωνες αναφέρουν ότι μέσω αυτών των καυσίμων τα αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν carbon neutral, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που θα απελευθερώνεται κατά την καύση τους, θα είναι εκείνο που είχε δεσμευτεί κατά την ανάπτυξή τους, οπότε δε θα προστίθεται CO2 στην ατμόσφαιρα.

Άλλο πλεονέκτημα των βιοκαυσίμων από φύκια είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτάσεις ακατάλληλες για την καλλιέργεια τροφής, ενώ και η επίπτωσή τους στο νερό είναι πάρα πολύ μικρή, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλμυρό νερό ή ακόμα και λύματα. Ακόμα, τα βιοκαύσιμα από φύκια είναι βιοδιασπώμενα, το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση που χυθούν στη θάλασσα από κάποια διαρροή, θα προκαλέσουν πολύ μικρότερα προβλήματα.

Αν και υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι τα εν λόγω βιοκαύσιμα να μπορέσουν να γίνουν εμπορικά διαθέσιμα, καθώς πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Ελπίζουμε οι Ιάπωνες να τα καταφέρουν και τα βιοκαύσιμα από φύκια να βρουν το δρόμο τους στην αγορά, γιατί μπορεί τα ηλεκτρικά μοντέλα να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όμως και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν τη δική τους γοητεία.

 

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.