Είστε εδώ

News

Στουτγκάρδη: Ξεκινά η απαγόρευση των Euro 4 diesel στο κέντρο

του Σωτήριου Χάλλα

Η Στουτγκάρδη είναι από τις πόλεις που αντέδρασαν πιο έντονα όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο με τις ψευδείς δηλώσεις των κατασκευαστών για τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων τους.

Ο τρόπος αντίδρασης ήταν να ζητήσει από τα γερμανικά δικαστήρια, μαζί με το Αμβούργο, τη δικαιοδοσία να απαγορεύσει, αν θέλει, τη διέλευση κάποιων κατηγοριών οχημάτων σε ορισμένα σημεία.

Η γερμανική πόλη που αποτελεί έδρα δύο εκ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών, της Mercedes και της Porsche, είχε θέσει από τον Ιανουάριο σε ισχύ, απαγόρευση σύμφωνα με την οποία τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 4 και πίσω δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην “πράσινη περιβαλλοντική ζώνη” (κάτι αντίστοιχο του δικού μας πράσινου δακτυλίου).

Μπορεί η απαγόρευση να επιβλήθηκε τον Ιανουάριο όμως είχε περίοδο χάριτος η οποία λήγει την 1 Απριλίου. Μετά την πρώτη μέρα του Απριλίου δε θα μπαίνει κανένα Euro 4 ή παλαιότερο diesel στην “πράσινη περιβαλλοντική ζώνη” της πόλης εκτός αν πρόκειται για κάτοικο ή έχει ειδική άδεια. Όσον αφορά τους κατοίκους δίδεται ένα μεταβατικό στάδιο όμως στο τέλος θα ισχύσει και για αυτούς η απαγόρευση.

Εκτός από τα Euro 4 μοντέλα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές και υπέρ της απαγόρευσης των Euro 5 μοντέλων. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι επίσημο όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους δεν πρέπει να ανησυχούν.

Άλλες πόλεις εκτός από τη Στουτγκάρδη που έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις σε αυτοκίνητα diesel είναι η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.