Είστε εδώ

Auto News

Skoda: Ανακυκλωμένα υλικά στα μοντέλα της

του Γιώργου Ψαρρά

Γνωρίζατε ότι στο Skoda Scala τα πλαστικά του τμήματα ζυγίζουν συνολικά 220 κιλά, εκ των οποίων τα 14 κιλά προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά;

Η τσέχικη εταιρεία λοιπόν αναφέρεται στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει ώστε να αυξήσει το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιεί στα μοντέλα της. Διευκρινίζει βέβαια ότι μεριμνά πάντα, ώστε κανένα υλικό να μη θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα και την αντοχή οποιουδήποτε μέρους του οχήματος.

Παράλληλα αναφέρει ότι τα ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε σημεία του οχήματος, όπου ισχύουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές. Για παράδειγμα στους θόλους τροχών και στα προστατευτικά κάτω μέρη του σασί.

Το πλαστικό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό υλικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό το μέταλλο και συνέβαλε στη μείωση του βάρους, επομένως στον περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμου.

Τα πλεονεκτήματα των ανακυκλωμένων υλικών είναι ότι προσφέρονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, είναι φτηνότερα και δεν καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι ιδιότητες τους δε βρίσκονται στο επίπεδο των νέων υλικών.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία που μας δίνει η Skoda είναι ότι από ανακύκλωση μπαταριών κατασκευάζει υαλοκαθαριστήρες και το 50% από το πλαστικό τμήμα που υπάρχει στη βάση του εμπρός παρμπρίζ.

Από πού προέρχονται τα υλικά που ανακυκλώνονται; Από αχρησιμοποίητα κομμάτια που μένουν κατά την παραγωγή εξαρτημάτων, αλλά και από χρησιμοποιημένα εξαρτήματα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση δεν ανακυκλώνονται 100%. 

Στο εσωτερικό των αυτοκινήτων η ενσωμάτωση ανακυκλωμένων υλικών είναι πιο δύσκολη, καθώς ισχύουν αυστηρότερες προδιαγραφές για τις οσμές. Πάντως από ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών φτιάχνονται τα πατάκια και η επένδυση εντός του πορτμπαγκάζ. H Skoda μελετά αχρησιμοποίητα τμήματα καρύδας, λιναριού, παντζαριού και καφέ ως συμπληρωματικών υλικών στα πλαστικά.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.