Είστε εδώ

Αγώνες

Speedcar: Πώς είναι να οδηγείς χωμάτινη φόρμουλα;

του Σωτήριου Χάλλα

Ακόμα αντηχεί στα αφτιά μας ο ήχος των μονοθεσίων της Speedcar και νιώθουμε τα χέρια μας να τρέμουν από την έκρηξη αδρεναλίνης που μας προκάλεσε η οδήγησή τους στην πίστα Διαδρόμιο, στο Σπαθοβούνι.

Η μέρα ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της Πλειάδες Motors (αντιπροσωπεύει τα Subaru και τα Speedcar στη χώρα μας) στη λεωφόρο Κηφισίας από όπου παραλάβαμε το Subaru XV με το οποίο καλύψαμε τα περίπου 100 χλμ. μέχρι την πίστα. Εκεί μας περίμενε η ομάδα της Speedcar με δύο χωμάτινα μονοθέσια kartcross, τύπου XTREM.

Πριν περιγράψουμε την εμπειρία μας να αναφέρουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Και στις δύο περιπτώσεις ο κινητήρας προέρχεται από μοτοσυκλέτα Kawasaki. Στο ένα, το μικρό, έχουμε 600 κ. εκ. με την ιπποδύναμη να φτάνει τους 123 ίππους και το βάρος, χωρίς τον οδηγό, να περιορίζεται στα 317 κιλά. Στο μεγάλο ο κινητήρας είναι 750 κ. εκ. και αποδίδει 150 ίππους με το βάρος να είναι ελάχιστα αυξημένο. Το κιβώτιο είναι και στα δύο σειριακό 6 σχέσεων, η μετάδοση γίνεται με αλυσίδα, οι αναρτήσεις αποτελούνται από διπλά ψαλίδια (πίσω υπάρχει και αντιστρεπτική ράβδος) και το τιμόνι δεν έχει κανενός είδους υποβοήθηση.

Πρόκειται, λοιπόν, για καθαρόαιμες αγωνιστικές κατασκευές αφού ακόμα και στην περίπτωση του kartcross των 600 κ.εκ. η αναλογία κιλών /ίππο βρίσκεται στο 2.57. Ως μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη τιμή σε μία Bugatti Chiron είναι 1.33. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χρειάζεται μόλις 3.2 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα. Αρκετά, όμως, με τα τεχνικά, πάμε να δούμε πώς είναι η οδήγησή τους.

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε είναι ότι η είσοδος και έξοδος δεν είναι και η ευκολότερη διαδικασία αφού πλησιάζει σε δυσκολία μαθήματα γιόγκα. Όταν βρεθείς “κουμπωμένος” στο αγωνιστικό κάθισμα καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για μια σοβαρή, αγωνιστική κατασκευή αφού το γυμνό, σωληνωτό, χρωμομολυβδένιο πλαίσιο και το λεπτό fiberglass που μεσολαβεί ανάμεσα σε εσένα και το περιβάλλον, κάνει ξεκάθαρο τον χαρακτήρα του.

Φοράς γάντια, κράνος, δένεις και σφίγγεις τη ζώνη 6 σημείων, τοποθετείς το τιμόνι στον άξονα που μέχρι εκείνη την ώρα σε κοιτάει γυμνός και πατάς το κουμπί της ανάφλεξης. Ξαφνικά, τα αφτιά σου γεμίζουν από τον πλούσιο ήχο του μοτέρ και τα πάντα γύρω σου αρχίζουν να τρέμουν. Πατάς συμπλέκτη για να βάλεις την πρώτη και μόλις κουμπώσει τραντάζεται ολόκληρο το μονοθέσιο.

Μπαίνεις δειλά – δειλά στην πίστα και με το που ισιώνουν οι τροχοί σου αρχίζεις να πατάς σταδιακά το γκάζι. Ανεβάζεις αμέσως σε δευτέρα τραβώντας προς τα πίσω το λεβιέ αφού το ουρλιαχτό στην πλάτη σου και το ξέσπασμα δύναμης στους πίσω τροχούς σε πιάνουν απροετοίμαστο. Ξαφνικά, σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις έχεις καλύψει την πιο μεγάλη ευθεία της πίστας και πρέπει να φρενάρεις για να στρίψεις.

Εκεί είναι που παθαίνεις το δεύτερο σοκ αφού δεν περιμένεις ότι κάτι μπορεί να φρενάρει τόσο απόλυτα στο χώμα. Η δύναμη των φρένων σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ελαστικά αλλά και τη σωστή ρύθμιση της ανάρτησης, τελικά, μπορούν να κάνουν πράγματα αδιανόητα στον τομέα της επιβράδυνσης. Όσο προχωράει ο πρώτος αναγνωριστικός γύρος αποφασίζεις να κινηθείς πιο ήρεμα για να αποτυπώσεις καλύτερα και τη διαδρομή της πίστας.  

Σταδιακά συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για κατασκευή που απαιτεί σεβασμό, αφού όλη η συμπεριφορά του αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα καθημερινά αυτοκίνητα στα οποία είσαι συνηθισμένος. Όσο περνάει η ώρα ξεθαρρεύεις και εκεί που νόμιζες ότι έχεις αρχίσει να το αποκωδικοποιείς και να ασχολείσαι με το κιβώτιο, συνειδητοποιείς ότι ο δείκτης του στροφόμετρου φλερτάρει πολύ διακριτικά την περιοχή των 10.000 σ.α.λ. με τον κόφτη να βρίσκεται στις 14.000 σ.α.λ. Αποφασίζεις να πατήσεις πιο βαθιά το γκάζι και εκεί σε περιμένει η μεγαλύτερη έκπληξη.

Τα πάντα γύρω σου αρχίζουν να χάνονται καθώς η επιτάχυνση είναι τόσο καταιγιστική, που το μυαλό μικραίνει το οπτικό σου πεδίο και αισθάνεσαι ότι ο δρόμος μπροστά σου στενεύει και μικραίνει. Πλέον, η κάθε στροφή απαιτεί σημαντικά περισσότερη δεξιοτεχνία και η κάθε ευθεία τελειώνει πολύ γρήγορα.

Η ώρα όμως περνάει και ακολουθείς την πορεία που σε οδηγεί στα πιτς. Παρκάρεις, σβήνεις το μοτέρ και νομίζεις ότι δεν έχεις βρεθεί ξανά σε τόσο ήσυχο περιβάλλον. Βγαίνεις από το μονοθέσιο και συνειδητοποιείς ότι όλο σου το σώμα βρίσκεται σε απίστευτη υπερένταση. Δεν θέλεις να ηρεμήσεις, αυτή η αδρεναλίνη που σε έχει κυριεύσει  σε οδηγεί στο «μικρότερο» Speedcar, που βρίσκεται παρκαρισμένο λίγο πιο κάτω στα πιτς του Διαδρομίου, αυτό με το μοτέρ των 600 κ.εκ. το οποίο είναι σαφώς πιο φιλικό και παιχνιδιάρικο ενώ συγχωρεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία τα λάθη που μπορεί να κάνεις.

Έχοντας «ξεψαρώσει» από τις πρώτες βόλτες με το μεγαλύτερο, αυτό με το 750άρι μοτέρ, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται εν ώρα μάχης όταν Χεκιμιάν, Καμιτσάκης, Καϊτατζής, Ζυμαρίδης και οι άλλοι αγωνιζόμενοι μάχονται απέναντι στα χρονόμετρα…

Η εμπειρία από το Σπαθοβούνι τελειώνει, η ομάδα της Speedcar, άψογη, με Γιάννη Χεκιμιάν, Κώστα Κακκαλή και τα υπόλοιπα παιδιά να δίνουν ρέστα φιλοξενίας. Η συνέχεια με το Forester στην εθνική οδό για Αθήνα.

Στην περίπου μία ώρα που διαρκεί το ταξίδι της επιστροφής, σκεφτόμαστε ότι αυτήν την εμπειρία αν σου δοθεί η ευκαιρία πρέπει να την βιώσεις, ώστε να νιώσεις την ανόθευτη χαρά που μπορεί να σου προσφέρει μια φαινομενικά άψυχη κατασκευή.

Όμως όπως κάθε αγωνιστική κατασκευή, έτσι και τα kartcross της Speedcar έχουν την τιμή τους. Συγκεκριμένα μπορείς να αγοράσει ένα ολοκαίνουριο με 24.000 ευρώ ή κάποιο μεταχειρισμένο από 10.000 – 15.000 ευρώ. Ακριβό, φτηνό, αυτό θα το κρίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος που θα μπει στη διαδικασία.

Αλλά όταν ξεπεράσεις το κεφάλαιο της ευχαρίστησης και θέλεις να ασχοληθείς πιο σοβαρά, θα πρέπει να διαθέσεις χρόνο και χρήμα για να μπορείς να κινηθείς γρήγορα. Θα πρέπει να αφιερώσεις ώρες στην προπόνηση, που αυτό μεταφράζεται σε κόστος αν σκεφτούμε ότι τα τέσσερα ελαστικά κοστίζουν γύρω στα 400 ευρώ.

Υπάρχει και η λύση της ενοικίασης. Όταν πρόκειται για προπόνηση, το κόστος είναι 300 ευρώ συν 25 ευρώ/γύρο. Στην τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά του μονοθεσίου από και προς την πίστα με φορτηγό της εταιρείας και η μόνιμη παρουσία ενός μηχανικού. Όταν πρόκειται για αγώνα η τιμή είναι 1.500 ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται τα ελαστικά.

Οι μηχανοκίνητοι αγώνες σε κάθε μορφή είναι ένα ακριβό σπορ. Όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς θα πρέπει να επιλέξεις και τον τρόπο. Απλά για χόμπι, ή για πρωταθλητισμό.

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις με διαφορετικό κόστος.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.