
Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια, σχεδόν όλοι όταν οδηγούμε είτε ρίχνουμε «κλεφτές» ματιές στην οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου, είτε στέλνουμε γραπτό μήνυμα, είτε κάνουμε “Likes” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε το κρατάμε στο αφτί μας και μιλάμε.
Μια καθημερινή συνήθεια, η οποία όσο αθώα μπορεί να μοιάζει εκείνη τη στιγμή, στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική μας τη ζωή, αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.
Η απόσπαση προσοχής του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι από τις πρώτες αιτίες των σοβαρών, αλλά και των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Δυστυχώς κάθε μήνα στη χώρας μας ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο είναι διψήφιος (15-20 θάνατοι).
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν κινήσει επιτρέπεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το Άρθρο 13, παράγραφος 2, του Κ.Ο.Κ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης η χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με κινητά τηλεφώνα, με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές.
Επισημαίνουμε το σημείο αυτό, καθώς πολλοί οδηγοί δε γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα ακουστικά του κινητού τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι.
Το σχετικό διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επιτόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας οδηγού και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.
Διευκρινίζεται ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση (συνήθως κάπου στην κεντρική κονσόλα) για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας.
Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα επιτρέπουν την ανοιχτή ακρόαση για εξερχόμενες και εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις, μέσω σύνδεσης Bluetooth του smartphone.
Φίλε οδηγέ, να θυμάσαι πάντα ότι κανένα μήνυμα και καμία τηλεφωνική κλήση δεν είναι πιο σημαντικά από την ίδια σου τη ζωή…